Jdi na obsah Jdi na menu
 


Městská hudba Úpice je dechový orchestr zabývající se hudební činností převážně v Úpici a blízkém okolí. Do roku 2002 orchestr vystupoval pod názvem Úpická dechovka. Postupně měnící se repertoár (z převážně lidovkového na více moderní, taneční) a příchod nových, mladých hudebníků si však vyžádal i změnu oficiálního názvu, který by více odkazoval na moderní dechový orchestr. V roce 2002 se tak toto těleso přejmenovalo na Městskou hudbu Úpice. O sedm let později, roku 2009, se mění také oficiální status a MHÚ se stává samostatnou registrovanou organizací – Občanským sdružením Městská hudba Úpice.

  Městská hudba v současné době zahrnuje cca 35 až 40 hudebníků s kompletní rytmickou sekcí (bicí, perkuse, basová kytara, elektrická kytara a klávesy) a desítku zpěváků. Repertoár orchestru proplouvá téměř všemi žánry. Zahrnuje známé filmové i muzikálové melodie, populární písně, rockové skladby, operní, swingové i taneční úpravy, avšak nezapomnělo se ani na klasickou dechovku. Celý výčet představuje asi 300 skladeb a každým rokem se stále rozrůstá. Skladby a písně jsou do repertoáru vybírány pro jednotlivé zpěváky či sólisty a pak také dle oblíbenosti u ostatních členů. Hlavním cílem je hrát pro radost sobě a přitom tu radost rozdávat i našim posluchačům.

  MHÚ veřejně vystupuje několikrát ročně při příležitosti různých kulturních a společenských akcí, jako jsou významná výročí přilehlých obcí nebo spolků, pravidelné letní koncerty na kolonádě v Jánských Lázních, na Úpické pouti apod. Vrcholem každého roku ovšem je Vánoční koncert pořádaný v předvánočním období v úpickém Divadle Aloise Jiráska. V posledních letech se stává pravidlem, že díky stále většímu zájmu veřejnosti jsou vstupenky na Vánoční koncert téměř ihned vyprodané. Už jenom tento fakt svědčí o stále vzrůstající úrovni a popularitě celého orchestru a to především zásluhou svého kapelníka a aranžéra v jedné osobě, Zdeňka Möglicha. Pomyslnou tečkou celé roční sezony pak je Tříkrálový koncert v Havlovicích, který je reprízou Vánočního koncertu.

  Městská hudba Úpice úzce spolupracuje s taneční skupinou Refflexive Dance Group ze Rtyně v Podkrkonoší, která se spolupodílí na většině vystoupení orchestru. Při vánočních koncertech také pravidelně zapojuje do činnosti děti ze ZŠ Úpice-Lány. Tato škola se na těchto koncertech velkou měrou pořadatelsky podílí, za což děkujeme.

 

 

foto-1.jpg

 

 

 

 

 

 

   

 

                 

foto-2.jpg

 

 

foto-3.jpg